^

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Izaberi jezik

Podeli

Kursna lista

Prijatelji sajta

  

  

  

 

 

 

YouTube Video List

Loading...

YouTube Lista
Neki od popularnih videa sa YouTube


Select video clip:

Logo Design

Čaj se u Velikoj Britaniji pije oko 350 godina, od vremena venčanja kralja Čarlsa II i portugalske princeze Katarine, ali u zemljama jugoistočne Azije (Indija, Kina, Tibet i  Burma), čaj se pije preko 4500 godina! Najveći proizvodjači čaja su Indija, Kina i Šri Lanka. Prema količini konzumacije u svetu, čaj se nalazi na drugom mestu, odmah iza vode.

Indija je 17. aprila 2013. godine, povodom 212 godina od rođenja Manirama Davana, prvog indijskog uzgajivača asamskog čaja, proglasila čaj za svoje nacionalno piće. Osim što je uzgajivao čaj, Davan je učestvovao i u borbi za indijsku nezavisnost. Indija je najveći svetski proizvođač crnog čaja i u ovoj zemlji čaj se pije u 83% domaćinstava.

Srbi koriste potpuno istu reč za čaj kao Indijci. Ovo ne čudi budući da je srpski jezik jedan od indoevropskih jezika. Ipak, spremamo ga potpuno drugačije, a i kultura pijenja čaja u Srbiji znatno se razlikuje od indijske.

U Indiji, chai podrazumeva uglavnom crni čaj, koji se pije sa mlekom i začinskim biljem. Zbog začina, ovaj čaj se često zove i masala chai. Iznenadjujuće je, medjutim, da konzumacija čaja u Indiji nije uzela maha sve dok njeni kolonizatori, Britanci, nisu počeli sa agresivnom promocijom čaja, stvaranjem “pauza za čaj” na plantažama, i specijalnih “mobilnih” prodavaca čaja, koji se danas mogu videti u različitim verzijama širom Indije (chai wallah). Medjutim, Englezi su promovisali čaj radi zarade, ali sa malo mleka i šećera, i žestoko su se protivili dodavanju začina jer su oni smanjivali koncentraciju čaja.

Indijci piju čaj začinjen mešavinom aromatičnih začina i kuvan u mleku. Reč masala u osnovi upućuje na bilo koju mešavinu začina. Mešavina začina koji se koriste u pripremi čaja varira od regiona do regiona, pa čak i od porodice do porodice. Indijke u kući uvek imaju mešavinu začina koju koriste za priremu čaja i drugih jela, a koju su same pripremile.

Ovaj napitak od vode, crnog čaja i mleka u Indiji se pije umesto kafe, a njegov ukus se razlikuje zavisno o broju i količini začina koji se dodaju. Indijci ga ponegde zovu i oštar čaj, zbog oštrog ukusa i mirisa.

Masala gotovo da nema ugljenih-hidrata, proteina i masti. Prirodni je izvor polifenolnih antioksidanasa u formi kateina (30 % sirove supstance) i tanina, aminokiseline teanina, metilksantina (u formi kofeina do 3%, teobromina, teofilina...), vitamina C, E i K i fluorida.

Masala osnažuje i jača imunitet i ublažava vrtoglavicu i mučninu, povezanu sa kretanjem. Crni čaj je koristan i za krvne sudove i bolesti srca, a sprečava i nastanak i razvoj tumorskih ćelija. Ima pozitivan efekat i na metabolizam masti i insulin, odnosno, kontroliše težinu podstičući metabolizam. Deluje pozitivno i na kognitivne sposobnosti, te održava budnost i koncentraciju. Studija iz Japana pokazuje da je rizik nastanka kognitivnog napada za 50 % manja kod osoba koje dnevno konzumiraju jednu šolju crnog čaja. Takodje, crni čaj smanjuje koncentraciju stres-hormona, pozitivno deluje na upalne bolesti creva i ublažava nadutost creva. Neutrališe i neprijatni zadah iz usta zahvaljujući polifenolima koji otežavaju razvoj bakterija. Poznati su i pozitivni efekti kofeina iz crnog čaja - 15 do 50 mg kofeina iz šolje crnog čaja ima sledeće pozitivne efekte: smanjuje rizik nastanka Parkinsonove bolesti i poboljšava kratkotrajnu memoriju, povećava fizičku izdržljivost, olakšava zdravi gubitak telesne težine, smanjuje intenzitet eventualne glavobolje i smatra se korisnim u tretmanu bronhijalne astme.

Potrebno za šolju čaja:

-        - kesica ili listovi crnog čaja (može da se proba i sa zelenim, kao kineska varijanta, ali je manje aromatičan i znatno slabiji)

-          - malo mleka (oko 1/3 ukupne količine, mada i to zavisi od ukusa)

-          - malo šećera (najbolje bi bilo da koristite žuti šećer)

-          - semenke kardamoma

Priprema:

-          - U šerpicu sipati oko šolju vode i odmah dodati šećer i čaj, pa pustiti da proključa.

-          - Kada proključa, dodati hladno mleko, pa sačekati da još jednom proključa.

-          - Potom dodati istucana, isitnjena zrna kardamoma, malčice sačekati, pa skloniti sa vatre.

-     - Magični čaj je gotov! Probajte ga, da vidite da li treba da se doda još šećera, i uživajte!

Opcije: Osim kardamoma, možete dodati i rendani sveži đumbir, cimet i sl. Ako hoćete da čaj bude penušav, presipajte ga iz jedne šolje u drugu, držeći šolju iz koje sipate na odredjenoj visini.

Podržite naš rad vašom donacijom (sponzorstvom)

Pozivamo sve platežno sposobne i uticajne subjekte (firme, fondacije, pojedince) da podrže naš rad svojim donacijama, kako bi vaš i ugođaj onih koji nam dolaze bio potpuniji. Vaše uplate u iznosu po vašem izboru (od 1 do X evra) možete izvršiti putem računa 275000064041162726 (OTP bank, ex Societe Generale): uplatilac - vaše ime, prezime i adresa, primalac - Tantra World, svrha uplate - novčana pomoć, poziv na broj - vaš broj telefona), ili post-netom u bilo kojoj pošti na ime  Tatjana Jovanović i broj 0645662068. Hvala! 

Prolećni popust od 11% na masažu po izboru!

PROLEĆE U VAMA I OKO VAS!

Ostvarite prolećni popust od 11% na masažu po izboru. Više o našoj ponudi pročitajte na stranici cenovnik usluga. Popust važi od 23. marta do 21. juna 2020. godine.

Konkurs

Potrebne devojke i momci, fizioterapeuti po struci, za rad u salonu "Tantra World".

Prijave slati na info@tantraworld.rs.

Za bliže informacije pozovite 064/566-20-68.

Facebook

Vaši utisci

Probao sam tantričku masažu i ovo je za mene novo iskustvo. Preporučujem je svima koji su seksualno neinformisani ili radoznali. Nećete se pokajati! :) (Zoran, 35, Požarevac)

Masaža je bila fenomenalna! A obuka... još bolja! Praktikovaću ih redovno. (Walter, 50, Rotterdam, Neth)

Prošao sam obuku tantra seksa i naučio sam dosta toga o sebi, ženama i o seksu. Šta da kažem... Bilo je super! (Jovan, 23, Jagodina)

Bila sam na masaži i prezadovoljna sam! Sve je odradjeno stručno, profesionalno i s ljubavlju. Sigurno je da ću tretman masaže praktikovati redovno. (Jelena, 27, Beograd)

Tanja mi je promenila život. Tanja, hvala Ti što postojiš!!! (Aca, 28, Beograd)

Tantra, mantra, jantra.... Mislio sam da su to gluposti. Ali kada sam upoznao tantru, otkrio sam deo sebe za koji nisam znao da postoji. Čovek se uči dok je živ. :) (Petar, 26, Indjija)

Na mene je najsnažniji utisak ostavilo to što Tanja svoj posao ne obavlja mehanički, već vrlo posvećeno i temeljno. Mnogi maseri sve to samo "odrade" - Tanja ne! Jako sam zadovoljan svime što sam doživeo. (Zoki, 38, Novi Sad)

Tantrička masaža...? Uvek prija. Kad sam pod stresom zbog svakodnevnih obaveza, jednostavno odem na tantričku  masažu i kao nov sam! (Dragan, 29, Beograd)

Živim u Berlinu i kada sam došao kod Tanje u salon, oduševio sam se, jer je njen salon identičan jednom salonu tantra masaže u Berlinu, u kojem sam bio. A sama masaža - i ona je identična, ako ne i bolja! Volim tantru. Samo na tantra masaži osetim onu struju i leptiriće koje čovek ne može svakodnevno da doživi. Drago mi je što i u Srbiji postoji neko ko se tantrom bavi profesionalno i posvećeno. (Stefan, Berlin, Germany)

Kada sam prvi put došao kod gospodjice Tanje, nisam znao šta je tantra. Nakon tretmana i obuke sa njom, tantra mi je proširila vidike i promenila mi život iz korena. Tanja je profesionalac sa iskustvom, a uz to je i vrlo prijatna, neposredna, komunikativna i nežna. Postao sam joj redovan klijent. (Bojan, 56, Beograd)

Otkad idem na tretmane tantre, moj seksualni i emotivni život se znatno poboljšao. Sada, prosto, ne mogu da se odbranim od devojaka! ;) (Stefan, 30, Lazarevac)

Drago mi je što je tantrička masaža zaživela i u Srbiji. Bilo je krajnje vreme da se i naša svest probudi i podigne na viši nivo. Ili vrati na onaj stari? Kada su duša, duh i telo bili jedno... :) (Kristina, 34, Zemun)

Copyrigcht © 2013