^

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Izaberi jezik

Podeli

Kursna lista

Prijatelji sajta

  

  

  

 

 

 

YouTube Video List

Loading...

YouTube Lista
Neki od popularnih videa sa YouTube


Select video clip:

Logo Design

Mnogi poistovećuju strast sa nečim negativnim. Pri pomenu i analizi partnerskih odnosa, ljubav i strast se često odvajaju, i to tako oštro, kao da jedna drugu svojim prisustvom negiraju, tj. kao da odbacivanje strasti podrazumeva afirmaciju ljubavi i obrnuto. Postoje dva razloga zbog čega je to tako. Prvi leži u činjenici da većina muškaraca koja ovako razmišlja, ako uopšte i razmišlja, a uglavnom su muškarci ti koji poznaju samo strast, nije osvestila Mesec, Neptun, Pluton i Veneru. Čak i da jeste, oni to ne žele da priznaju, pritisnuti viševekovnom tradicijom patrijarhalnog društva i ustaljenim kulturološkim uverenjima i predstavama. Dakle, muškarci su naterani da ne osećaju, jer oni, tobože, treba da budu razumni i, eventualno, strastveni, spram poriva ženske osećajnosti. Štaviše, muškarci su naučeni da u njima ni ne postoje osećajni principi, odnosno da su oni oličenje samo jednog principa, a to je onaj dnevni, pozitivni i razumni, dok je sve ostalo, ne samo negativno po polaritetu, već i negativno po načinu delovanja. Drugi razlog razdvajanja strasti od ljubavi je taj što mnogi ni ne znaju šta strast zapravo jeste. Pa, hajde da malo preciznije objasnimo ovu leksemu i da konačno demistifikujemo njeno poreklo i značenje, a konsultujući naučnu literaturu.

Strast (grč. παθος, lat. passio: strast, stradanje, trpnja) je veoma jako osećanje prema nekome ili nečemu. Strast se razlikuje od afekta time što ona ne nastupa kao trenutno stanje, nego predstavlja trajno usmerenje čitave čovekove duše. Za strast se često vezuje seksualna tematika, ali ona može biti i profesionalna, životna itd. Vrednovanje neke strasti vrši se prema tome da li je ona usmerena na niže ili na više vrednosti, odnosno kakva dela izaziva

Filozofsko vidjenje

Stoici su kao ideal zagovarali apatiju ili ukidanje strasti zbog njihove škodljivosti. Filozofija renesanse je otkrila pozitivnu ulogu afekata. Spinoza prigovara onim filozofima koji strasti zamišljaju kao poroke i razlikuje strasti prema tome da li povećavaju (radost) ili smanjuju (žalost) moć našeg delovanja. Spinoza smatra da se neka strast može ograničiti i ukloniti samo suprotnom i jačom strašću. Kant razlikuje strasti i afekte, označavajući afekt kao vodu koja probija nasip, a strast kao veliku reku koja se u svom koritu sve dublje probija. Hegel smatra da bez strasti ništa veliko nije stvoreno, niti se bez nje može stvoriti. Ernst Bloh medju afektima iščekivanja razlikuje negativne afekte, kao što su strah, teskoba, koji su uprkos otporu potpuno trpni,  i pozitivne afekte kao što je nada. Za Bloha nada sadrži bitno pravu budućnost ili bitak koji još nije ispunjen. Nada, taj antiafekt iščekivanja protiv straha i teskobe, najljudskije je od svih unutarnjih uzbudjenja i dostupna je samo ljudima. Ona se, ujedno, odnosi spram najdaljeg i najsvetlijeg horizonta. Ona je u unutrašnjosti prohteva koji subjekt ne samo ima, nego se iz njega, kao neispunjen, suštinski sastoji.

Budističko vidjenje

Gotama Buda je rekao da postoje čulni utisci, poželjni, ugodni, prijatni i dragi, koji podstiču želju i izazivaju strast. I čovek im se raduje, oduševljava se njima i oni ga obuzimaju. Ako im se čovek raduje, oduševljava se njima i oni ga obuzimaju, onda se u njemu javlja užitak. Pošto nastane užitak, javlja se i strast. Ispunjen strašću, čovek je zapravo u ropstvu, ali poznajući je, on može nastaviti i dalje.

Hriščansko vidjenje

"Strasti su u teološkom smislu posebne slabosti i lična svojstva ljudske prirode koja, kad se ne drže u granicama prirode, mogu uneti grešno stanje i mogu dovesti do propadljivosti i smrti. Strasti najbolje otkrivaju strastvenu crtu i dvojnost ljudske prirode, odnosno, pokazuju da su prirodne sposobnosti, zbog izopačenja slobodne volje, postale izvor greha koji otvara vrata truležnosti ili propadljivosti. U ljudskoj prirodi postoje, naime, ne samo prirodni afekti, nego i naklonost prema grehu vezana za te afekte. Mi poznajemo afekte kao slabosti, kao nerazumne težnje i grešna uzbudjenja. Bestrašće ili čistota, otud, jesu rezultat čovečne volje da drži afekte u granicama razuma prirode, da slušanjem Hrista izleči strasne i nerazumne nagone volje. Isus Hrist je primio afekte, pretrpeo je dragovoljno ljudska stradanja (φθορα), ali on ih je oslobodio njihovog grešnog karaktera svojim bezgrešnim rodjenjem, svojim neporočnim životom i svojim vaskrsenjem. Što se tiče prirodnih afekata, on je istovetan sa nama, te otuda i njegova sposobnost da strada radi nas. Medjutim, Isus je prirodnim afektima oduzeo njihovu grešnu naklonost i tako u našu prirodu uneo nepropadljivost da se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno obuče u besmrtnost. (1. Кor. 15, 53). On je apsolutno slobodan od greha blagodareći nepromenljivoj stalnosti njegove slobodne volje; strastvenu crtu naše prirode ispravio je neizmenljivošću svoje slobodne volje." (Maksim Ispovednik, "Odgovori Talasiju").

Astrološko vidjenje

Simbol strasti u astrologiji je planeta Pluton. To su i Mars i Sunce i Jupiter, ali Pluton predstavlja onu najintenzivniju strast, onu strast koja se ne može kontrolisati i koja se često doživljava kao nešto sudbinsko, kao neminovnost. Plutonska strast izaziva pojačana osećanja prema nekome ili nečemu. Vlada 8. kućom zodijaka, koju nazivamo i pravom kućom braka (7. kuća je primarna kuća braka) i koja, izmedju ostalog, predstavlja dvoje ljudi u apsolutnom telesnom i duhovnom jedinstvu, kao i njihov zajednički posed, koji je, pre svega, njihova ljubav. U 8. kući, i u znaku Škorpije, koji je konotira i kojim vlada Pluton, prolazimo kroz dubine našeg nesvesnog u kojima možemo da se pročistimo, i to kroz zajedništvo (ukoliko smo u potpunosti predani partneru) ili kroz patnju (ukoliko stapanje nije potpuno). A na stupnju razvoja znaka Škorpije i 8. kuće dvoje postaju jedno i spremni su za produkciju i reprodukcju (zato se škorpijske ljubavi dešavaju na 1. pogled i nisu im potrebna dodatna objašnjenja) ili doživljavaju smrt ljubavi, te se zbog toga 8. kuća, znak Škorpije i Pluton povezuju i sa fizičkom smrću, što takodje predstavlja transformaciju našeg postojanja i čovekov prelazak na viši nivo (u 9. kuću), odnosno u kuću Boga ili u novi život, ili, pak, povratak na niže nivoe, ukoliko u ovoj inkarnaciji nije "položio ispite" kroz iskustva 8. kuće. Ova kuća u potpunosti apsorbuje ličnost i one koji je okružuju, kako bi oni, pročišćeni i obogaćeni dubokim iskustvom, mogli putovati dalje, u 9. kuću duhovnosti.

Strast ili ljubav?

Strast predstavlja vrhunski energetski spoj izmedju muškarca i žene. Ljubav, s druge strane, takodje u jednom vidu predstavlja spoj muškarca i žene i razmenu energije izmedju njih. Ali strast je najviši nivo ispoljenja ljubavi. Teza da strast nije ljubav uopšte nije tačna. Strast je vrhunsko ispoljenje ljubavi. Potvrda tome je to što posle prekida strastvene veze izmedju muškarca i žene koji su je formirali i dalje ostaje fluid koji ih vezuje, jer energetski kontakt koji su jednom uspostavili, na pravi način, nastavlja da funkcioniše i posle prekida veze. Jednom rečju, oni više nikada ne moraju da budu zajedno, ali veza medju njima ipak ostaje.

Mnogi psiholozi ističu da je najčešća greška koju parovi prave u vezi ili u braku ta što očekuju da im partner zameni roditelja, brata, prijatelja, dete..., čak i pored toga što oba partnera imaju i roditelje, i prijatelje, i decu, te su se u tom smislu već ostvarili. Ili, bar, većinu od toga.

Istina je da partneri koji žive pod istim krovom moraju, na neki način, da usklade i svoje navike, komunikaciju i ideale, ali muškarac u ženi, pre svega, traži - ženu. I obrnuto. Jer, žena predstavlja pasivnu energiju - primaoca, a muškarac aktivnu - davaoca, i samo u spoju ove dve suprotnosti moguće je doživeti oslobodjenje. Ukoliko do takvog spoja ne dodje, dešava se da se krizne situacije u životu "transcendiraju" na vrlo težak i bolan način.

Ljubav je ispoljenje lične energije usmereno ka odredjenoj osobi ili objektu. Namerno kažemo objekat, jer energija se usmereno može uputiti i prema stvarima - knjigama ili muzici, na primer. Dalje, lična energija se može usmeriti i ka životinjama - primer su kućni ljubimci. Smrću ili nestankom kućnog ljubimca čovek oseća skoro istu žalost kao zbog smrti bliske osobe.

Da bi se uspostavila prava ljubav potrebno je da ispoljenje bude obostrano. Sa životinjama je relativno lako uspostaviti povratnu spregu, jer one automatski uzvraćaju ljubav. Osećaj primljene ljubavi, kao osećaj primanja energije, je izuzetna prijatnost i blagost, i životinje sa zahvalnošću šalju isti “emotivni snop” nazad ka pošiljaocu. S obzirom da su veoma senzitivne u tom smislu, životinje istovetno reaguju i na sve druge emocije koje im se emituju. Strah, na primer, izazvaće strah u životinji u tvom neposrednom okruženju i ona će te ili napasti ili pobeći od tebe.

Istovetan emotivni senzor poseduje i čovek. Medjutim, za razliku od životinja, čovek ima razum, koji kao štit stoji ispred svih ispoljenja, i logiku, koja kao njegov instrument razvrstava utiske. Pokušajte da nekome svesno uputite osećaj simpatije i ljubavi. Ukoliko se pre toga arogantno ponašao, sigurno je da će ga ta ljubav, bar malo, promeniti.

Razum je ono što je čovekovu svest uzdiglo na viši nivo ispoljavanja. Razum mu je dao govor, mogućnost preoblikovanja prirode i mogućnost stvaranja, ali mu je istovremeno postao oružje protiv nje, kao i protiv sopstvene okoline. A naročito protiv drugog čoveka. U čoveku je ukorenjen strah i on sa strahom reaguje na okruženje.

(izvori: www.wikipedia.com i www.opusstelarum.blogspot.com)

Podržite naš rad vašom donacijom (sponzorstvom)

Pozivamo sve platežno sposobne i uticajne subjekte (firme, fondacije, pojedince) da podrže naš rad svojim donacijama, kako bi vaš i ugođaj onih koji nam dolaze bio potpuniji. Vaše uplate u iznosu po vašem izboru (od 1 do X evra) možete izvršiti putem računa 275000064041162726 (OTP bank, ex Societe Generale): uplatilac - vaše ime, prezime i adresa, primalac - Tantra World, svrha uplate - novčana pomoć, poziv na broj - vaš broj telefona), ili post-netom u bilo kojoj pošti na ime  Tatjana Jovanović i broj 0645662068. Hvala! 

Prolećni popust od 11% na masažu po izboru!

PROLEĆE U VAMA I OKO VAS!

Ostvarite prolećni popust od 11% na masažu po izboru. Više o našoj ponudi pročitajte na stranici cenovnik usluga. Popust važi od 23. marta do 21. juna 2020. godine.

Konkurs

Potrebne devojke i momci, fizioterapeuti po struci, za rad u salonu "Tantra World".

Prijave slati na info@tantraworld.rs.

Za bliže informacije pozovite 064/566-20-68.

Facebook

Vaši utisci

Probao sam tantričku masažu i ovo je za mene novo iskustvo. Preporučujem je svima koji su seksualno neinformisani ili radoznali. Nećete se pokajati! :) (Zoran, 35, Požarevac)

Masaža je bila fenomenalna! A obuka... još bolja! Praktikovaću ih redovno. (Walter, 50, Rotterdam, Neth)

Prošao sam obuku tantra seksa i naučio sam dosta toga o sebi, ženama i o seksu. Šta da kažem... Bilo je super! (Jovan, 23, Jagodina)

Bila sam na masaži i prezadovoljna sam! Sve je odradjeno stručno, profesionalno i s ljubavlju. Sigurno je da ću tretman masaže praktikovati redovno. (Jelena, 27, Beograd)

Tanja mi je promenila život. Tanja, hvala Ti što postojiš!!! (Aca, 28, Beograd)

Tantra, mantra, jantra.... Mislio sam da su to gluposti. Ali kada sam upoznao tantru, otkrio sam deo sebe za koji nisam znao da postoji. Čovek se uči dok je živ. :) (Petar, 26, Indjija)

Na mene je najsnažniji utisak ostavilo to što Tanja svoj posao ne obavlja mehanički, već vrlo posvećeno i temeljno. Mnogi maseri sve to samo "odrade" - Tanja ne! Jako sam zadovoljan svime što sam doživeo. (Zoki, 38, Novi Sad)

Tantrička masaža...? Uvek prija. Kad sam pod stresom zbog svakodnevnih obaveza, jednostavno odem na tantričku  masažu i kao nov sam! (Dragan, 29, Beograd)

Živim u Berlinu i kada sam došao kod Tanje u salon, oduševio sam se, jer je njen salon identičan jednom salonu tantra masaže u Berlinu, u kojem sam bio. A sama masaža - i ona je identična, ako ne i bolja! Volim tantru. Samo na tantra masaži osetim onu struju i leptiriće koje čovek ne može svakodnevno da doživi. Drago mi je što i u Srbiji postoji neko ko se tantrom bavi profesionalno i posvećeno. (Stefan, Berlin, Germany)

Kada sam prvi put došao kod gospodjice Tanje, nisam znao šta je tantra. Nakon tretmana i obuke sa njom, tantra mi je proširila vidike i promenila mi život iz korena. Tanja je profesionalac sa iskustvom, a uz to je i vrlo prijatna, neposredna, komunikativna i nežna. Postao sam joj redovan klijent. (Bojan, 56, Beograd)

Otkad idem na tretmane tantre, moj seksualni i emotivni život se znatno poboljšao. Sada, prosto, ne mogu da se odbranim od devojaka! ;) (Stefan, 30, Lazarevac)

Drago mi je što je tantrička masaža zaživela i u Srbiji. Bilo je krajnje vreme da se i naša svest probudi i podigne na viši nivo. Ili vrati na onaj stari? Kada su duša, duh i telo bili jedno... :) (Kristina, 34, Zemun)

Copyrigcht © 2013